Startschot versterking vestingwallen Hellevoetsluis

Artikel aangemaakt op: 18-7-2014 08:59:51

Woensdag 16 juli werd door wethouder Hofman van de gemeente Hellevoetsluis en Dijkgraaf Geluk van Waterschap met een heus kanonschot het officiële startsein gegeven voor de start van de versterking van de vestingwallen bij Hellevoetsluis.
Startsein dijkversterking Hellevoetsluis HAB Heiwerken

Voor deze versterking plaatst HAB Heiwerken ongeveer 75 meter stalen damwand over een tracé van circa 111 meter. Dit tracé wordt onderling verbonden door een ankergording.  30 stuks groutankers met een lengte van 23 metermaken de constructie compleet.

Startsein dijkversterking Hellevoetsluis HAB Heiwerken

De damwand wordt aangebracht in de vestinggracht tussen Theater Twee Hondjes en het gemeentehuis. Hiermee wordt voorkomen dat de dijk eventueel het water in zou kunnen glijden. Rondom de locatie is uitgebreid gemeten naar mogelijke (schadelijke) trillingen als gevolg van de werkzaamheden. Mede dankzij het hoogfrequente trilblok met variabel moment, beschikbaar gesteld door Sterk Midden Nederland B.V., bleken deze vrijwel verwaarloosbaar te zijn.

Startsein dijkversterking Hellevoetsluis HAB Heiwerken

Er was sprake van een korte voorbereiding maar dankzij de goede samenwerking tussen HAB Heiwerken en opdrachtgever KWS Infra verloopt de uitvoering soepel. Eind deze week zal naar alle waarschijnlijkheid alle damwand zijn gezet zodat de groutankers nog voor de bouwvakvakantie geplaatst kunnen worden.

Startsein dijkversterking Hellevoetsluis HAB Heiwerken

De versterking is onderdeel van maar liefst 700 meter geplande dijkversterking in Hellevoetsluis. Hoewel bij toetsing is vastgesteld dat deze dijken op zich voldoende veiligheid bieden tegen overstroming is de versterking nodig om deze veiligheid ook voor de toekomst te garanderen.

De versterking van de vestingwal maakt onderdeel uit van het dijkversterkingprogramma van waterschap Hollandse Delta waarin tot 2017 nog 59 kilometer dijk versterkt wordt.

Kijk hier voor een filmpje van de opening.